Importanta analizelor periodice - daca nu pentru tine, macar pentru copii tai

Importanta analizelor periodice - daca nu pentru tine, macar pentru copii tai

Mi se intampla de multe ori sa mai am cate o durere, cate un disconfort si sa nu le iau in seama.

Ai facut vreodat asta? Sa tratezi o durere de cap cu "e, o fi de la oboseala" sau cu "lasa ca nu se moare din atata lucru"? Cand aud cate o reclama la controale medicale pentru preventie, imi amintesc instant ca nu am timp sa merg, ca trebuie sa ma ocup de cutare sau cutare lucru. Dar …

Zilele trecute ma roaga fiu-miu sa caut ceva poze cu el si cu mine, pentru un proiect la scoala. Ne uitam impreuna in arhiva si ne amuzam de cat de mic era sau de cearcanele pe care le aveam. Ba mai gasim si poza cu amandoi copii atarnati de mine ca niste maimutele.

Si ma trezesc ca ma intreaba:

- "Mami, pe tine nu te doare niciodata nimic?"

- "Ei, ma mai doare, dar nu va mai spun voua".

- "Si de ce nu mergi la doctor?"… m-am blocat.

Incropesc in graba un "nu am timp" si apoi tac.

- "Mami, stii, am fi foarte tristi daca te-ai imbolnavi. Mai bine sa te duci la doctor, decat sa patesti ceva. Stiu ca te mai suparam, dar noi chiar te iubim".

Pentru o clipa am simtit ca timpul s-a oprit. A fost nevoie sa-mi aminteasca el, baietelul meu care inca nu a implinit 7 ani, ca sunt importanta pentru ei si ca trebuie sa am grija de mine. M-am obisnuit intr-atat de mult sa functionez "din inertie", incat nu mi-am pus problema ca ar fi bine sa ma verific ocazional. Am luat telefonul in mana si m-am programat la analize. Si mi-am promis ca o sa fac anual toate controalele medicale, sa nu mai sar peste niciunul, ca sa imi pot asigura copii ca sunt bine si ca voi avea mereu grija de ei.

Autor: Daniela Cismaru-Inescu