7 plante la indemana oricui, cu efecte terapeutice de exceptie

7 plante la indemana oricui, cu efecte terapeutice de exceptie

Noi, cei din generatia actuala, traim intr-o lume a contrastelor, poate mai accentuat definite decat oricand.

Avem acces nelimitat la informatie, avem tehnologie performanta, ne putem bucura de tot ce este nou, dar … avem totdata si simplitatea, natura, care sunt readuse in lumina. Corpul nostru, atat de complicat in componentele lui, poata sa-si recapete echilibrul intr-un mod simplu, neinvaziv.

De cele mai multe ori, unele afectiuni se pot ameliora cu cateva plante atent selectionate si utilizate, cu sfatul personalizat al specialistului.

Iata cateva dintre acestea:


1. Cimbrul.




CIMBRUL sau "iarba fericirii", ajuta in indigestii, balonare, dischinezie biliara, crampe stomacale. Se poate consuma sub forma de ceai (infuzie), de 3 ori pe zi, ulei volatil pentru astm, penumonie, infectii respiratorii recidivante, macerat la rece , in cazul afectiunilor gastro-intestinale sau in apa de baie (pentru persoanele cu paralizie sau pentru copii).


2. Cimbrisorul.



CIMBRISORUL sau "antibioticul saracului" are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, stimuleaza functiile hepatice si pofta de mancare, stimuleaza memoria, elimina viermii intestinali. De asemenea, se poate folosi pentru rani, ulceratii tegumentare, furunculi sau panaritii. Uleiul de cimbrisor este un stimulator al imunitatii in cazul maladiilor infectioase. Are proprietati analgezice in artrite si nevrite.


3. Busuiocul



BUSUIOCUL sau "regele plantelor" este considerat de crestini drept planta sacra, deoarece se spune ca a crescut pe locul unde Sfintii Imparati Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Busuiocul este folosit ca adjuvant in tratarea tusei convulsive, bronsitei, astmului, crampelor stomacale, ulcerului gastric, insuficientei cardiac, hipertensiunii.

Se poate folosi sub forma de frunze proaspete, sirop, pulbere, infuzie, tincture sau ulei. Sub influenta busuiocului, se reduce intensitatea reactiilor alergenice cornice, se amelioreaza permeabilitatea cailor respitarorii la bolnavii cu bronsita obstructiva.


4. Salvia.



SALVIA "cea care salveaza vieti" - in trecut i se atribuiau proprietati miraculoase. Nu numai ca proteja viata, dar stimula si reproducerea. Salvia actioneaza si in afectiuni hepatobiliare, afectiuni ale cailor respiratorii, ajuta la buna circulatie sangelui, previne infarctul, combate starile de nervozitate, durerile de cap.


5. Menta.



MENTA sau "planta cu o suta de virtuti" are si ea intrebuintari din cele mai vechi timpuri. Uleiul de menta piperata ucide virusii gripali A, ce cauzeaza gripe, herpes, streptococul auriu, candida. Uleiul volatile de menta si celelalte component din planta au actiune antivomitiva, carminative, analgezica.

Menta poate ajuta la dizolvarea pietrelor de la vezica biliara. Inhalarea vaporilor de menta ajuta la eliminarea virusilor si bacteriilor din gat si nas.


6. Melisa.



MELISA - leac pentru memorie s i reintinerire; este una din cele mai folositoare plante din lume: antivirotic, antiseptic, diueretic, expectorant, tonifica functia cardiac si cerebrala, normalizeaza functia gastrica si menstruala.

Melisa era foarte mult folosita de calugarii benedictini pentru memorie si reintinerire. Uleiul de melisa este recomandat in alergii , elimina eczemele, psoriazisul alemioreaza starea generala in astmul bronsic.


7. Isopul.



ISOPUL sau "iarba sfanta", conform Bibliei, era folosit in multe ritualuri de purificare. Dupa ce David si-a marturisit pacatele, a fost spalat cu isop, in semn de nou inceput, purificare fizica.

Datorita taninurilor, isopul are actiune usor astringent si tonic-amara. El favorizeaza eliminarea apei din tesuturi, usureaza expectoratia si transpiratia, stimuleaza pofta de mancare si regleaza functiile digestive.

Folosit extern, are actiune antiseptic si cicatrizanta la nivelul ranilor. Persoanele care sufera de epilespsie nu vor lua mai mult de 2 grame de isop/zi, iar tratamentul va dura cel mult 2 saptamani, cu o saptamana pauza.


Acestea sunt doar cateva din beneficiile acestor plante pe care cu siguranta le cunoastem cu totii, dar nu am avut timpul necesar si randarea sa le acordam atentie.

Ca o ultima specificare, solul si conditiile meteo in care se dezvolta acestea sunt foarte importate. Vom fi mereu atenti sa alegem plante a caror provenienta le cunoastem, ca sa fim siguri ca ne bucuram de proprietatile mai sus mentionate.

Multa Sanatate!


Autor: Daniela Cismaru-Inescu
Euro-Japan Trading SRL - unic importator si distribuitor Bio Active MC.